Mitrovačka vina u restoranima u Rusiji

Gradske vesti

Ruski stručnjaci za vino posetili su  Sremsku Mitrovicu i u Turističkom info centru se upoznali sa vinima koja izgledom, pričom i kvalitetom mogu da prate ukus potrošača Rusije i koja će plasirati u restoranima u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Delegacija Udruženja somelijera Rusije i Udruženja somelijera Sankt Peterburga predvođena njihovim predsednikom posetila je naš grad sa ciljem da sremska vina uskoro krase vinske karte najboljih restorana širom ove velike zemlje. Obilazak je organizovan sa ciljem da se vina iz Srbije plasiraju na velikom tržištu koje zahteva studiozan pristup i veliki rad, ali od koga možemo očekivati mnogo.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice dočekao je ruske stručnjake u oblasti poznavanja vinarstva: „Hvala našim ruskim prijateljima, stručnjacima za vinsku kulturu na dolasku sa ciljem da se upoznaju i degustiraju naša kvalitetna srpska vina, da prouče asortimane srpskih vinarija i da potom promovišu i popularizuju naša vina na ruskom tržištu. Srbija jeste poznata kao vinarska i vinska zemlja ali su i dalje naša srpska vina nedovoljno poznata na ruskom tržištu koje je ogromno, stoga su u Mitrovici u poseti somelijeri zaposleni u predstižnim ruskim vinarijama, vinskim kućama, vinotekama, restoranima, hotelima vinskim barovima i povezani sa trgovinom i distribucijom vinima na ruskom tržištu i čije mišljenje o uvozu vina je veoma bitno za rusko tržište. U okviru posete koja nije turistička, nego studijska, obići će nekoliko srpskih regiona koji su poznati po vinarstvu od župskog, šumadijskog, beogradskog, subotičkog, između ostalog i sremski. Naš region je poznat kao bogat vinski kraj, posebno naše Fruškogorje sa kojim će se upoznati danas i tokom narednih dana, tako da je potpuno za očekivati da će nakon ove posete i naša sremska kvalitetna vina, posebno naša lokalna mitrovačka vina, krasiti police i vinske karte predstižnih ruskih i restorana i barova u Moskvi, Sankt Peterburgu i širom Rusije.”

Stručno putovanje traje 10 dana, a na Fruškoj gori će vinski profesionalci, prvo učiti o srpskom teroaru, sortama i vinogradima, potom degustirati vina i obići pojedine vinarije da se sagledaju i mogućnosti vinskog turizma.

U Sremu ima puno različitih vina, odlične internacionalne sorte, autohtone od kojih se spravljaju konvencionalna i organska vina, prirodna, bez sumpora. Ova poseta je prilika da se otvore velika ruska vrata za vina iz Srbije, pa i Sremske Mitrovice, a iza kojih stoje  milioni konzumenata. Za njih je ovo potpuno nova vinska priča.

Ovo su veliki koraci kako bi se poimanje naše zemlje kao vinske promenilo. Radi se na izradi dvojezičnog portala o srpskom vinarstvu, u cilju promocije unikatnih srpskih vina na teritoriji Ruske Federacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *