RASPRAVA O PITANJU OČUVANJA VERE U DANAŠNJE VREME

Gradske vesti

Tribina „Pravoslavlje i rat“, održana je u Srpskom domu u Sremskoj Mitrovici u organizaciji Kulturnog kluba „Crnjanski“ i Odbora za podizanje spomenika kralju Petru. Jedan od glavnih ciljeva, pored same želje da se podigne svest kod pravoslavnih vernika i raspravi o pitanju očuvanja vere u današnje vreme, jeste akcija podizanja spomenika kralju Petru I u amfiteatru gradskog parka.

Organizatori su ovom prilikom ugostili Borislava Grozdića, pukovnika u penziji, koji je najpre istakao važnost jedinstva pravoslavnih vernika i očuvanja vere, a zatim i pokrenuo niz moralnih pitanja o suočavanju i ispravnom postupanju pravoslavaca u slučaju rata i uopšte nasilja, jednog od najvećih problema sa kojim je suočen savremeni čovek.

Akcija koja se bavi promovisanjem pravoslavnih vrednosti, kao i brigom i očuvanjem kulturne i istorijske baštine, svakako da je naišla na podršku institucija kakva je crkva. Tako su i sami prisutni sveštenici postali aktivni učesnici tribine, postavljajući pitanja i davajući sopstvena mišljenja o datoj temi, a u skladu sa moralnim načelima pravoslavne vere.

Inicijativa za postavljanje spomenika Kralju Petru I pokrenuta je krajem prošle godine, kada su novinar Stevo Lapčević i njegov brat, jerej Miljan Lapčević, došli na ideju da pokrenu akciju „Petrovih 800 junaka“, sa ciljem da pronađu 800 ljudi koji bi doniranjem 1000 dinara pomogli da se ovaj poduhvat realizuje.

Inicijatori tokom godine planiraju da organizuju niz predavanja, tribina, skupova i kulturnih dešavanja, na kojima bi sakupljali sredstva za realizaciju akcije i istakli značaj kralja Petra I za istoriju Srbije.

Darko Dumančić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *