DIGITALIZACIJA ARHIVSKE GRAĐE ČUVA OD ZABORAVA NAŠU ISTORIJU

Kultura

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimirom S. Kostićem povodom završetka procesa digitalizacije više hiljada dokumenata i 55.000 fotografija kulturne, umetničke i istorijske baštine Srbije koji se odnose na period 1848–1849. godine, a čuvaju se u Arhivu SANU u Sremskim Karlovcima.

„Zajedničkim trudom ušli smo u jedan važan posao koji predstavlja prvu fazu digitalizacije izuzetno vrednih dokumenata kojima se osvetljava važan period u istoriji našeg naroda i njegove borbe za slobodu u Vojvodini. Ta arhivska građa će zahvaljujući tome biti dostupnija javnosti, istraživačima i naučnicima. Ovo je prilika da dodirnemo korene sopstvenog identiteta koji su umnogome stvarani na teritoriji Srpske Vojvodine“, rekao je predsednik Mirović zahvalivši akademiku Kostiću i njegovim saradnicima na realizaciji ovog važnog posla.

Proces digitalizacije arhivske građe, prema Mirovićevim rečima, biće nastavljen i u narednom periodu.

„Osim Arhiva koji se nalazi u Sremskim Karlovcima, u Novom Sadu je smeštena arhivska građa brojnih nacionalnih ustanova i Pokrajinska vlada podržaće sve projekte i programe koji čuvaju od zaborava našu istoriju. Radićemo svim srcem na ovom poslu, jer je to naša dužnost i obaveza“, kazao je predsednik Mirović.

„Bili smo dužni da ovaj posao završimo i to je prvi korak u procesu koji će trajati jako dugo, a koji služi da se sačuva ono što polako nestaje“, naveo je akademik Kostić, koji je prilikom današnjeg susreta u Pokrajinskoj vladi uručio predsedniku Miroviću hard-diskove sa digitalizovanim materijalom.

Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, generalni sekretar SANU akademik Zoran Knežević, upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU akademik Aleksandar Kostić, potpredsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Jasmina Grković Mejdžor i upravnik Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *