OVO MESTO POSEDUJE NAJDUŽU PIJACU NA SVETU

Reportaže

Prirodne lepote Krupnja privlačne su turistima i boravak u ovom turističkom mestu im prija. Uz stalnu izgradnju turističke infrastrukture, poseta je sve veća. U Krupnju nastoje da ponudu dodatno obogate kako bi privukli što više turista i omogućili im da se lakše snalaze u ovom kraju. Aplikacija „Najduži pijac na svetu“ trebalo bi da im dodatno olakša boravak u Rađevini.

Krupanj ima više od 300 kilometara pešačkih, biciklističkih i gljivarskih staza duž kojih je veliki broj gazdinstava koja mogu da prodaju svoje proizvode ili iznajme smeštaj turistima. U Turističko-sportskoj organizaciji opštine Krupanj (TSOK) kažu da je aplikacija „Najduži pijac na svetu” u završnoj fazi, da se trenutno privodi kraju formiranje baze podataka. U planu je da se u ponudi putem aplikacije nađe od 500 do 700 domaćinstava sa teritorije opštine Krupanj. Očekuju da u toku ove godine i zvanično počne da radi.

– Bilo je dosta posla oko obrade podataka i obilaska zainteresovanih gazdinstava koja žele da se uključe i proveri šta oni žele i mogu da ponude na toj pijaci. Krajem 2018. i početkom 2019. godine uradili smo turističku signalizaciju na teritoriji opštine Krupanj i obeležili pešačke, biciklističke, gljivarske staze i, kada se te staze spoje sa stazama maline i šljive, duge su oko tri stotine kilometara. Na svakom kilometru tih staza ima neko seosko domaćinstvo koje može da ponudi neki poljoprivredni proizvod i zbog toga smo odlučili da tu aplikaciju nazovemo „Najduži pijac na svetu”. Korist će imati turisti koji će lakše moći da nabave ono što im je neophodno, ali i meštani koji će moći da prodaju svoje proizvode i na taj način dodatno zarade. Pokušali smo da na ovaj način podstaknemo ljude da proizvode domaću hranu, a sa druge strane da je turisti kupuju. Naravno, da i naši meštani na svoj jelovnik vrate stara, ukusna i zdrava jela – ističe Mladen Stefanović, član Privremenog organa.

Ono po čemu je rađevina već proteklih 70 godina poznata je svakako uzgoj maline, a odnedavno i organske. Kako bi se u to i uverili posetili smo poljoprivredno gazdinstvo porodice Marković u Brštici koje se bavi organiskim uzgojem maline i kupine. ovo gazdinstvo se nalazi i na aplikaciji Najduži pijac na svetu“.

– Malinom se bavimo preko 15 godina, a organskom poslednjih godina i organskom. Ona je dosta ekonomski isplativija i zdravija, jer ona se ne prska, ali sa druge strane jako zavisi od vremenskih uslova. Zbog lošeg proleća imali smo i manji rod, ali potražnja ipak ne jenjava. Pored maline uzgajamo i organsku kupinu, koja je jako tražena na tržištu – priča nam vlasnik Darko Marković.

Pod malinom ovo gazdinstvo ima oko jednog hektara, zasad star je osam godina, dok je pod kupinom pola hektara. Pored sirovog voća, proizvode i proizvode od maline i kupine, razne čajeve, rakije, vina, sokove, slatko i dosta toga još. Koliko su proizvodi porodice Marković kvalitetni svedoče brojni stalni kupci širom Srbije.

Još jedno gazdinstvo Markovića smo posetili, ali ovog puta u selu Zavlačko brdo, odnosno na stazi srca. Milanka Marković, vlasnica, kaže da njeno domaćinstvo proizvodi sve što jedno seosko domaćinstvo inače proizvodi.

– Potražnja za naše proizvode je svakodnevna, a za nas su čuli, pored aplikacije Najduži pijac na svetu, i na brojnim sajmovima na kojima gostujemo. Na našim proizvodima sa ponosom je istaknuto da potiču iz naše plodne i lepe Rađevine.

Ovde možete pronači domaći sir, kajmak, jaja, mleko, prerađevine od voća i povrća, rakije, med, cveće i mnogo toga još.

Turistima je sigurno veoma zanimljivo da koriste jednu od najboljih aplikacija u našoj zemlji. To je aplikacija koja u ovom trenutku ima veliki broj domaćinstava u okviru koje će vrlo brzo biti više od stotinu ponuđača različitih usluga u samom Krupnju tako da ne morate imati prijatelje u našoj opštini da biste znali da naše planinarsko udruženje tri puta dnevno organizuje planinarske ture ili da naše sportske ekipe organizuju različite turnire, a tu je i klub koji organizuje turnire u različitim sportovima isključivo za rekreativce. Turisti će moći sve podatke da dobiju na toj aplikaciji, tako da sami mogu organizovati sebi dan, odlučiti gde da kupe kvalitetan sir i kajmak, suvo meso, rakiju ili neki drugi proizvod – kaže Stefanović.

Više na ovu temu možete saznati u našem prilogu koji će biti emitovan u petak, 24. novembra, od 20 časova na TV Fruška gora ili Gradska M Televizija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *